Iklan

Background

Wednesday, 2 November 2011

Memancing Oh Memancing

Memancing???? Ada apa  dengan memancing. Macam-macam ada sebenarnya. Banyak kelebihan bila kita jadikan memancing sebagai hobi. Sedar tak sedar memancing sebenarnya mendidik jiwa kita untuk bersabar melakukan apa jua pekerjaan. Jadi sesiapa yang rasa nak test bakal suami dia sabar ke tak, ajak la bakal suami  pi memancing. Mesti boleh tengok perangai sebenar dia. Tapi kalau lelaki yang suka memancing tak payah nak test dah tau.. Diorang memang cool habis. Masalah besar macam mana datang pun dia boleh wat bodoh jer.

Selain itu, memancing juga boleh wat kita rasa tenang dan rilex. Tau tak kenapa? Mesti tak tau an..hehehe..
Sebab bila duduk tepi sawah ke laut ke sambil memancing, kita hanya nampak pemandangan yang indah dan udara yang kita hirup pun banyak kandungan oksigen yang akan merangsang deria-deria kat otak kita menjadi rasional dan aktif. Kalau tak percaya cubalah memancing.

Malahan.. memancing juga wat kita rasa puas, sebab bila kita berjaya dapat seekor ikan, kita rasa macam nak lompat tinggi sebab bukan senang nak dapat seekor ikan ni.. Tambah-tambah pada orang yang baru nak berjinank-jinak dengan joran @ 'bokai'. Maunya kalau seseorang yang tak sabar tunggu pancing dia mengena, menyebai(merajuk) teruk. hehehe.. Dan ada juga yang sampai putus asa dan tak nak memancing lagi. Jadi.. boleh dikatakan memancing ikan ni macam memancing awek-awek @ pak we-pak we ler.. Kalau tak kena strategi dan umpannya, confirm fail.Nak tau tip-tip memancing yang berjaya tak?..

1. Pastikan joran atau bokai yang digunakan sesuai dengan tempat dan geografi tempat yang kita nak kunjung tu. Jangan pula nak pi laut guna bokai, confirm sekali dengan orang yang pegang bokai jatuh dalam laut.

2. Pastikan mata kail yang digunakan bersesuaian dengan ikan yang ditangkap.. Kalau besar ikan yang dihajatkan, gunala mata kail yang besar tapi kalau sebaliknya. guna la mata kail yang kecil.

3. Pastikan jenis ikan yang ingin ditangkap. Cth: Ikan air tawar ker laut masin ker ikan sungai. Ini bertujuan untuk memastikan umpan yang digunakan bersesuaian sebab kalau nak pi laut masin jangan bawa cacing atau cengkerek lak. Confirm la tak dapat kalau tunggu sampai ayam bertanduk pun.. =)

4. Bila dah mula memancing, sabar dan jangan bising sebab ikan boleh lari kalau dia sedar akan kehadiran manusia. Maklum la kita an nak tangkap dia..hehehe =)

5. Yang terakhir.. jangan lah berputus asa sebab tiada benda yang mudah bila baru bermula. Ibarat pepatah melayu..

                              Berakit-akit kehulu,
                              Berenang-renang ketepian,
                              Bersusah-susah dahulu,
                               Bersenang-senang ketepian.

Selamat mencuba... InsyaAllah ada ikan yang akan terpaut dekat pancing anda.

Original by: macam-macamada89.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Ads